Anoreksi, en samfunnssykdom

I motsetning til andre sosialt betingede sykdommer rammer anoreksi nesten utelukkende unge kvinner fra velstående miljø. For tre år siden innførte Frankrike en lov for å forhindre moteindustrien og reklamebransjen fra å spre usunne kroppsideal, men lite tyder på at det vil fjerne de sosiale faktorene.

september 2020
Foto: Shutterstock.

Få sykdommer rammer så lite vilkårlig: Mellom 90 og 95 prosent av de som utvikler spiseforstyrrelsen anoreksi – en bevisst restriksjon av energiinntaket over flere måneder eller år som fører til undervekt – er kvinner. En lignende ubalanse mellom kjønnene finner vi bare for brystkreft (én prosent av de rammede er menn) eller underlivsplager. Sykdommen rammer også en bestemt samfunnsgruppe. Mens arbeiderklassen generelt har større risiko for å få sykdommer, gjelder det ikke for anoreksi. Unge kvinner fra de øvre samfunnslagene (med foreldre i offentlige eller private lederstillinger eller i frie yrker) har 1,6 ganger større risiko for å rammes enn døtre av arbeidere, mens risikoen for jenter i middelklassen er 1,3 ganger større. Aldersprofilen skiller seg også fra andre psykiske lidelser: Anoreksi inntreffer sjelden etter fylte 25 år, og sannsynligheten for å rammes synker med alderen, i motsetning til depresjon som er vanlig også i voksen alder.

«Et viktig folkehelseproblem som ikke blir tatt seriøst nok i landet vårt», sa den franske folkehelsemyndigheten Haute Autorité de santé i 2010 om manglende bevilgninger til forebygging av anoreksi. Sju år senere kom en lov som skulle gjøre noe med de sosiale årsakene til spiseforstyrrelsen, som ifølge den siste tilgjengelige undersøkelsen fra 2008 rammer opptil fem prosent av alle 17-årige franske jenter. Loven retter seg mot moteindustrien og reklamebransjen, og har blant annet som mål å beskytte modellenes helse. Men holder det å angripe bransjene som sprer skadelige kroppsidealer for å motvirke anoreksi? Ikke så mye som man kanskje håper. De sosiale årsakene til sykdommen skjuler seg under den glansede papiroverflaten: Hele befolkningen er utsatt for de samme bildene av sylslanke kropper, men sannsynligheten for å utvikle anoreksi varierer stort fra individ til individ, og henger nært sammen med sosial bakgrunn. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal