Mobilisering mot boligsvindel i Russland

Salg av boliger som aldri blir bygd har ruinert mange russere. Tretti år etter Sovjetunionens oppløsning ser russerne fortsatt bolig som en rettighet. Mens myndighetene forsøker å skape et velfungerende boligmarked, er russerne fortsatt skeptiske til å se bolig som en vare.

Teltene ble satt opp langs veien så bilistene skulle se dem. Mennene bygget et skur i tre dekket med presenning og utstyrt med ovn, kjøkkenhjørne og noen køyer for de kjøligere nettene. I 88 dager i fjor sommer holdt de rundt femti medlemmene i eierforeningen til leilighetskomplekset Milovskij Park i Ufa liv i leiren. Målet var å rette myndighetenes oppmerksomhet mot boligsvindelen over 1200 av innbyggerne var blitt utsatt for.

I Ufa, hovedstaden i republikken Basjkortostan sør for Uralfjellene, står det flere titalls uferdige nybygg. Men det er ikke bare et lokalt problem. Per 18. desember 2020 er 2910 boligbygg ikke blitt ferdigstilt i 73 av Russlands 85 regioner, opplyser landets byggdepartement. Ifølge offisielle tall er rundt 200 000 russere ofre for slike havarerte byggeprosjekter. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Chiles konstitusjonelle problemer

Neste sak

Natta vi tapte

Mer Russland

Vil Navalnyj bli profet i eget land?

Etter først å ha blitt utsatt for forgiftning, er Aleksej Navalnyj nå dømt til fengsel. Mens vestlige regjeringer krever at han må løslates og truer med nye sanksjoner, er det lite som tyder på at Kreml vil gi etter for internasjonalt press.

Russlands afrikanske comeback

Russland er tilbake i Afrika. Tidligere støttet Kreml kontinentets uavhengighetsbevegelser og kampen mot apartheid. I dag nøyer de russiske lederne seg med å fylle ordrebøkene og å sende leiesoldater.

Moskvas globale drømmer

De siste ti årene har Moskvas borgermester jobbet iherdig for å gjøre den russiske hovedstaden til en «global by» og tiltrekke seg utenlandske investorer og den kreative klasse.

Rask reaksjon, utdatert helsevesen

Russland innførte tidlig flere tiltak for å hindre spredning av koronaviruset. Men det russiske helsesystemets fortrinn, med stor sykehuskapasitet og lang erfaring med infeksjonssykdommer, dekker over dype ulikheter som vil ramme befolkningen når epidemien nå skyter fart.

I det russiske hjemmets vold

I 2017 avkriminaliserte Russland vold i nære relasjoner som ikke fører til «vesentlig kroppslig skade» og ikke skjer mer enn én gang i året. Nå gjør russiske kvinner opprør mot et mangelfullt lovverk og skremmende holdninger.

0 kr 0