Offensivt regionalt diplomati

Etter at López Obrador kom til makten har Mexico søkt å frigjøre diplomatiet sitt fra USA, og styrke de latinamerikanske landene.

Andrés Manuel López Obradors vilje til å frigjøre landet sitt fra USAs grep ble tydelig under innsettelsesseremonien hans 1. dessember i 2018, da Venezuelas president Nicolás Maduro, som USA hater, sto på gjestelisten. Samme dag lanserte López Obrador en felles utviklingsplan med El Salvador, Guatemala og Honduras, som antydet en strategisk vending mot sør.

López Obrador viste raskt at Mexicos tilbakevending til prinsippet om ikke-innblanding ikke er synonymt med likegyldighet eller passivitet. Mexico har motsatt seg press fra Limagruppen – bestående av land som ikke anerkjenner Maduros regjering i Venezuela – men har ikke meldt seg ut. Den meksikanske presidenten har i stedet foretrukket å skape nye dialogbaserte samarbeid, som den såkalte Montevideo-mekanismen med Uruguay, som har mål om å finne en løsning i Venezuela. I et intervju med tv-kanalen Canal Once 13. august 2019 angrep utenriksminister Marcelo Ebrard USAs politikk i regionen og mente den «bare vil føre til katastrofe». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal