Velkommen til Vest-Kina

Å forby millioner av franskmenn å ta toget, bestille en matbit på en uteservering, eller å se en film på kino uten å måtte bevise at de ikke er smittet bringer Frankrike inn i en annen verden.

august 2021
Fra en demonstrasjon mot Frankrikes nye regler om koronapass. Foto: Norbu Gyachung, Unsplash.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler verdens land å forsøke å overbevise sine innbyggere om de ubestridelige fordelene av å vaksinere seg mot covid-19, snarere enn å bruke tvang. Det rådet vil ikke Emmanuel Macron følge. Den franske presidenten, som aldri går av veien for å fordømme «illiberalisme», ser tydeligvis på offentlige friheter som noe han kan skru av eller på etter eget forgodtbefinnende, som en neglisjerbar variabel som uunngåelig må vike for alle de kritiske situasjonene vi står overfor – innen helse, sikkerhet eller militæret. Å forby millioner av franskmenn å ta toget, bestille en matbit på en uteservering, eller å se en film på kino uten å måtte bevise at de ikke er smittet ved flere ganger daglig å vise fram et dokument til de næringsdrivende, bringer Frankrike inn i en annen verden.

Denne verdenen finnes allerede. I Kina. Der har politiet briller med utvidet virkelighet-teknologi koblet til varmekameraer på hjelmene sine, slik at de kan finne folk med feber i en folkemengde. Er det dette vi ønsker oss? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal