Clara Rockmore i 1928. Fra Sisters with Transistors (2021).

Elektronikaens foregangskvinner

Teknomusikkens kjente pionerer fant ikke opp kruttet alene. I den informasjonsmettede dokumentaren Sisters With Transistors blir forrige århundres kvinnelige lydkunstnere omsider trukket fram fra glemselen.

oktober 2021

Lisa Rovners betimelige presentasjon av elektronikaens foregangskvinner fortoner seg strengt tatt som en sammenklemt tv-serie. Dermed er den, for å harke litt prinsipielt, strengt tatt ikke en hundre prosent vellykket film. Men når klaget man sist over at en film simpelthen ikke er lang nok?

Sisters With Transistors er rett og slett så full av informasjon at spoling og pauseknapp nærmest blir en nødvendighet. Tittelens søstre er en parade av den syntetiske musikkens foregangskvinner, og med godeste Laurie Anderson på kommentarsporet. Samtlige er verd en fortelling hver for seg. Sånn sett blir filmen både litt for kompakt og altfor fluffy på en gang. For virkelig å kverulere så føler man seg avspist med en slags Travel Channel-estetikk, med harelabb over destinasjoner som hadde fortjent utvidet oppmerksomhet. Hver enkelt av denne filmens kvinner kunne trolig fylt en serie, likeledes den varierte teknologien. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal