En «minuteman» fra Arizona Border Recon patruljerer i Arivaca, 24. april 2019. Gruppen er en av flere som har oppnevnt seg selv til sivile grensevakter for å hindre irregulære innvandrere i å krysse grensen fra Mexico. Foto: Johnny Milano, New York Times / NTB.

Selvtektens tidsalder

Militser som patruljerer grenser, selvutnevnte trafikkpoliti og gjenger som jakter på umoral. Overalt i verden tar folk loven i egne hender, som oftest med en ytterst reaksjonær forståelse av den.

«Vi starter raidet!» En fredagskveld i juli gir Mikhail Lazutin signal om at tiden er inne for å gå til verks. Han går gjennom porten til Kalininplassen, hvor noen hundre fulle unge moskovitter fester høylytt. Den 25 år gamle lederen for ungdomsbevegelsen Lev Protiv («Løve imot») har kommet hit sammen med fem svære medhjelpere og to kameraer for å hjelpe en oppgitt nabo, som klager over at barna ikke får sove på grunn av all festingen på plassen.

De unge festerne gjenkjenner straks den berømte youtuberen og hans gjeng med gledesdrepere, som setter i gang med sin vanlige oppvisning, noe de er blitt drevne i på sju år: Noen av festerne hyller ham sarkastisk, andre knytter nevene, mens andre igjen foretrekker å forlate stedet. Nok en gang påtar Lazutin seg den selvutnevnte rollen som lovens lange arm på en plass der alkohol og tobakk i prinsippet er forbudt. Han forsøker først å tvinge lovbryterne til å slutte å drikke med trusler om straff. Når det ikke virker, ringer han politiet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal