IS på vei tilbake i Irak

I de omstridte territoriene mellom den irakiske sentralregjeringen og Kurdistans regionalregjering, har sosial og økonomisk nød sammen med harme mot sjiamilitsene gitt Den islamske staten nytt liv.

desember 2021
Irakiske sikkerhetsstyrker utfører en operasjon mot IS i Kirkuk 16. oktober. Siden begynnelsen av året har IS trappet opp angrepene mot militære og sivile mål i «det nye dødstriangelet». Foto: Osama al-Maqdoni, Anadolu / Abacapress / NTB.

På militærbasen til det føderale politiets 5. divisjon, noen kilometer sørvest for byen Kirkuk, står kjøretøyene stilt opp på rad med maskingeværene rettet mot himmelen. General Haider Yousef (69) forbereder seg på patrulje. Han virker rolig og selvsikker der han sitter i den fredelige hagen i festningen sin. Eller det er i det minste inntrykket han ønsker å gi, mens han stolt forteller om divisjonens nylige seire mot «gjenlevende» fra terrororganisasjonen Den islamske staten (IS). Som sjef for sikkerhetsoperasjonene i provinsen Kirkuk er han ikke like villig til å snakke om tapene troppene hans har lidd de siste månedene.

Området han forbereder seg på å ta konvoien sin inn i, er et av de farligste i landet. Vi er i den vestlige delen av det som i Irak nå kalles det nye dødstriangelet. På 2000-tallet var «dødstriangelet» navnet på de sunnimuslimske opprørsområdene nord og vest for Bagdad, spesielt i byene Fallujah, Tikrit, Ramadi og Baquba. I dag brukes uttrykket om en ekstremt ustabil sone som de siste årene har avtegnet seg i skjæringspunktet mellom provinsene Kirkuk i nord, Diyala i sørøst og Salah ad-Din i sørvest. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal