Hvordan telle «utilsiktede ofre»?

De mange utenlandske luftangrepene i Syria og Irak har tatt livet av flere tusen sivile. Mens den USA-ledede koalisjonen har hatt en tendens til å minimere drapstallene, benekter Russland i det hele tatt å ha forårsaket sivile tap.

Fra et boligområde angrepet av russiske fly i syriske Ghouta, 10. januar 2016. Bassam Khabieh, Reuters / NTB.

I juni 2014 startet USA en bombekampanje i Irak og Syria for å utslette «kalifatet» til Den islamske staten (IS). Noen måneder senere dannet de en internasjonal koalisjon med 74 land. I september året etter bestemte Russland seg for å gi militær støtte til Bashar al-Assads regime, som var i ferd med å kollapse for et folkeopprør som regimet kalte «terrorisme», og som nokså raskt ble dominert av jihadistgrupper. Til sammen har disse to militærintervensjonene utført rundt 75 000 luftangrep i Irak og Syria.

Operasjonene til den internasjonale koalisjonen mot IS og de russiske operasjonene skiller seg fra hverandre i intensjon og kontekst, men for befolkningen har konsekvensene vært katastrofale uansett hvem som har bombet. De utenlandske bombene skal ha tatt livet av mellom 20 000 og 55 000 sivile syrere og irakere. Hvordan har man kommet fram til dette fortsatt uoffisielle estimatet, og hvordan analysere disse tallene? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal