Tyrkia også

Regjeringen i Ankara har avfeid alle anklagene om sivile tap i Nord-Syria og systematisk lagt skylden på de kurdiske styrkene.

I tillegg til den USA-ledede internasjonale koalisjonen og det russisk-støttede Assad-regimet har naboland som Iran, Tyrkia og Israel jevnlig bombet mål i Irak og Syria. Fra 24. august 2016 til 23. februar 2017 ledet Tyrkia militæroperasjonen «Eufrats skjold» mot Den islamske staten (IS) og Syrias demokratiske styrker (SDF), som endte etter at de erobret Al-Bab. Ifølge Syrian Observatory for Human Rights mistet 497 sivile, hvorav 122 mindreårige, livet som følge av luftangrep og artilleri­ild under operasjonen.

I begynnelsen av 2018 gikk Tyrkia også inn i enklaven Afrin, som var styrt av det kurdiske Det demokratiske unionspartiet (PYD, med bånd til PKK), som Tyrkia ser som «terrorister» på linje med IS. Til sammen har Tyrkias bombeangrep i Syria og Irak tatt livet av mellom 411 og 749 sivile, ifølge den ikke-statlige organisasjonen Airwars. De aller fleste sivile tapene har skjedd nær den lange tyrkiske grensen nord for Aleppo. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal