Et svekket Russland

Men mens diplomatiet er inaktivt, fortsetter den russiske hæren sin destruktive erobring av byene i Donbas, samtidig som de amerikanske lederne er mest opptatt av å svekke Russland.

juni 2022

To uker før den russiske invasjonen av Ukraina i slutten av februar ba USAs president Joe Biden alle amerikanere å forlate Ukraina innen 48 timer. Siden har USA vendt tilbake til landet på et annet vis. Uten å risikere livet til en eneste soldat utnytter USA de mange katastrofale beslutningene til Vladimir Putin til å skaffe seg strategiske fortrinn: et langvarig svekket Russland, et Kina forstyrret av naboens tilbakeslag, et NATO styrket av søknadene til Sverige og Finland, en rekke kontrakter for amerikanske eksportører av korn, våpen og gass, samt en ukritisk formidling av Pentagons propaganda i vestlige medier. Amerikanske strateger har liten grunn til å ønske at en slik krig skal ta slutt.

Det gjør de tilsynelatende heller ikke. De siste ukene ser det til og med ut til at den eneste enden på konflikten som USA virkelig ønsker, er en triumfferd med vestlige hærer marsjerende i Moskva, med Biden på podiet og Putin i et jernbur. USA sparer ikke lenger på midlene for å nå sitt nye erklærte mål om «å svekke Russland»: Amerikanerne leverer stadig mer offensive og avanserte våpen til Ukraina og har etter sigende hjulpet de ukrainske styrkene å lokalisere og likvidere russiske generaler, og til og med å senke et flaggskip i den russiske svartehavsflåten. For ikke å nevne at de siste tre månedene har den amerikanske kongressen stemt for bistand til Ukraina som samlet tilsvarer mer enn 85 prosent av det russiske militærbudsjettet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal