Hvordan straffe russiske krigsforbrytelser i Ukraina?

I teorien kan ingen statsledere lenger begå masseforbrytelser ustraffet, men i praksis blir Den internasjonale straffedomstolen fortsatt forhindret. Vil den kunne dømme krigsforbrytere i Russlands krig mot Ukraina?

juli 2022
Etterforskere fra Kyiv blir mottatt av Nederlands forsvarsminister Kajsa Ollongren og ICCs hovedanklager Karim Khan 2. juni. De skal etterforske mulige krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Ukraina. Foto: Rob Eengelaar, ANP / NTB.

For tjue år siden ble Den internasjonale straffedomstolen (ICC) etablert da Roma-vedtektene (vedtatt i 1998) trådte i kraft 1. juli 2002. Denne permanente, uavhengige domstolen for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten kom i kjølvannet av de to banebrytende internasjonale straffedomstolene for det tidligere Jugoslavia (ICTY, opprettet i 1993) og Rwanda (ICTR, 1994). ICC har også fungert side om side med lignende ad hoc-straffedomstoler blant annet i Kambodsja, Sierra Leone og Libanon.

123 av FNs 193 medlemsland har nå tilsluttet seg ICC. Blant landene som står utenfor, finner vi stormakter som USA, Russland, Kina og India, i tillegg til Israel og de fleste av de arabiske landene (med unntak av Jordan, Tunisia og Palestina som har status som ikke-statlig observatør). Det kommer ikke som en overraskelse siden alle disse landene har blitt anklaget for krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten. Disse stormaktene har også åpenlyst forsøkt å sabotere dette framskrittet innen internasjonal strafferett. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal