Strategisk tilpasning

Hvert tiår har NATO tilpasset sin militærdoktrine til samtiden for å gi seg selv en eksistensberettigelse.

Illustrasjon: Borka Kiss, Shutterstock.

Som alle andre militærorganisasjoner utarbeider NATO doktriner som fastsetter organisasjonens målsetninger. I atlanterhavsalliansen kalles disse «Strategisk konsept». Siden organisasjonen ble opprettet med NATO-pakten i 1949, har doktrinen blitt endret åtte ganger, sist gang på NATO-toppmøtet i juni i år. Forrige gang den ble endret, var i 2010.

Fram til 1991 var de strategiske konseptene, som varierte fra ti til førti sider avhengig av periode, hemmeligstemplet. Det eneste som ble kunngjort om dem, var det som sto i de offisielle pressemeldingene. Siden 1991 har hvert nye strategiske konsept blitt offentliggjort, men med doktrinen har det også blitt utarbeidet et konfidensielt direktiv fra Militærkomiteen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal