Oligarker i alle land …

Regjeringene er raskt ute med nødtiltak, mens de nødvendige tiltakene for å snu utviklingen lar vente på seg.

august 2022

Å skylde alle problemer i samtiden på en enkel årsak har vært vanlig siden antikkens Roma. Cato den eldre avsluttet alle sine taler, uansett hva de handlet om, med at Kartago måtte ødelegges. På 1980-tallet ga Frankrikes offentlige rikskringkaster skuespilleren Yves Montand i oppdrag å lede programmet «Vive la Crise!», der franske tv-seere fikk forklart at velferdsstaten var roten til alle deres problemer.

Etter velferdsstaten var det terrorismen som fikk skylden for alt som var vondt. I timene etter angrepet 11. september 2001 mottok britiske byråkrater en melding fra transportministerens spesialrådgiver: «Nå er en god tid å sette i gang med alt vi vil holde unna offentligheten.» De kunne bare vise til det som snart skulle bli kjent som «krigen mot terror», selv om beslutningene ikke hadde noe som helst å gjøre med Osama bin Laden. I dag gir den russiske regjeringen vestlige «komplotter» skylden for alle problemer, mens man i Vesten mener at alt er Kremls feil. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal