Problemer for Kinas allmektige president

Før det kinesiske kommunistpartiets 20. kongress raser debattene innad i partiet om landets fallende økonomiske vekst, Taiwan-spørsmålet, forholdet til USA og Russlands krig i Ukraina.

oktober 2022
Kinas president Xi Jinping på en storskjerm under hundreårsfeiringen til Det kinesiske kommunistpartiet, i Beijing 28. juni 2021. Xi er i ferd med å bli gjenvalgt til sin tredje periode som partileder. Foto: Noel Celis, AFP / NTB.

«Vi må gjøre overlevelse til vårt hovedmål», advarte Huawei-direktør Ren Zhengfei i midten av august. Advarselen slo ned som en liten bombe for de mange kinesiske kommunistene. Zhengfei, som sjelden deler tankene sine, snakket selvsagt om konsernet sitt, men alle forsto at diagnosen gjaldt mer enn bare telekom-giganten. Dessuten er det sjelden at kjente kinesiske ledere gir uttrykk for en slik pessimisme offentlig. Spesielt ikke mens topplederne i kommunistpartiet var samlet i badebyen Beidaihe for å forberede partiets 20. kongress.

Denne kongressen vil bli uten om det vanlige. For Xi Jinping vil etter alle solemerker bli utnevnt til generalsekretær for tredje gang og dermed bryte med tradisjonen med en grense på to perioder som ble innført etter Mao Zedongs død i 1976. Partikongressen finner også sted i en utfordrende tid for Kina med en rekke interne problemer, som fallende vekst, koronanedstengninger og forurensning, og eksterne utfordringer med et dårligere forhold til USA og naboene i Kinahavet, Russlands krig i Ukraina og spenningene med Taiwan.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal