/

Den ukjente kobbergiganten

Freeport-McMoRan er et av verdens største børsnoterte kobberselskap. Siden den kalde krigen har selskapet klart å sno seg unna alt ansvar for miljøkatastrofene og de politiske tragediene det har forårsaket.

Indonesisk politi vokter et dagbrudd i gruvekomplekset Grasberg. Freeport har utvunnet gull og kobber her i over førti år. I den tiden har de også gitt store summer til politiet og hæren for å slå ned alle tegn til protester. 19. september 2015. Foto: Muhammad Adimaja, Antara Foto / Reuters / NTB.

Når et gruveselskap ser lyst på framtiden, er det ofte en velsignelse for aksjonærene og en ulykke for det store flertallet. Hvis selskapet er i besittelse av noen usedvanlig rike årer, har det garantert et like rikt kontaktnett. Og har det gode kontakter i den politiske og økonomiske eliten i verdens mektigste land, har det en nærmest ubegrenset handlefrihet – friheten til å gjøre alt for å tjene stadig mer, men samtidig unndra seg alt ansvar. Blant den håndfullen av gruvegiganter som raserer landskaper over hele planeten, skiller amerikanske Freeport-McMoRan seg ut med de enorme katastrofene selskapet har forårsaket og hvor lite oppmerksomhet disse har fått. Hvorfor er dette gruveselskapet, som har vært involvert i utallige miljøkatastrofer og politiske, økonomiske, geopolitiske og menneskelige tragedier, så lite kjent for allmennheten?

Selskapet med hovedsete i Phoenix i Arizona har spesialisert seg på utvinning og produksjon av kobber og gull, men utvinner også kobolt og molybden (hovedsakelig brukt til å gjøre at stål tåler høyere temperaturer). Det har for tiden vind i seilene. Etter å ha falt under koronapandemien, er kobberprisen på vei opp igjen. Mye av grunnen er Joe Bidens løfter om å kjempe mot global oppvarming.Som ledd i denne kampen skal USAs fremste industri, bilbransjen, forvandles. De 97 prosentene av landets 285 millioner kjøretøy som fortsatt har forbrenningsmotor, skal skiftes ut med elektriske kjøretøy. Disse har lavere karbonavtrykk, men er langt fra miljøvennlige hvis vi ser på miljøpåvirkningen knyttet til utvinning av metallene som kreves for å lage dem.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0