Moralsk opprustning

Lite vil endre seg etter valget i USA, men allerede nå har vi fått en forsmak på en kommende imperialistisk venstreretorikk.

desember 2022

I et USA hvor Demokratene har flertall i senatet og Representantenes hus er styrt av Republikanerne, vil ikke utenrikspolitikken endres radikalt. Det kan til og med avsløre, for dem som ikke har det fått med seg, konvergensen mellom den nykonservative militarismen hos de fleste republikanske representantene og den moralske nyimperialismen til stadig flere demokrater.

Dette er ikke en ny situasjon. I 1917 involverte den demokratiske presidenten Woodrow Wilson landet sitt i første verdenskrig, en konflikt som bunnet i imperialistiske rivaliseringer. Han forsvarte beslutningen med at han ville «gjøre verden sikker for demokratiet». Det hindret ham ikke fra å sympatisere med Ku Klux Klan. Under den kalde krigen var både republikanske og demokratiske presidenter opptatt av å forsvare den «frie verden» mot «ondskapens rike», det vil si den ateistiske kommunismen. Da Sovjetunionen forsvant, tok «krigen mot terror» over, en krig som president George W. Bush hevdet ville gjøre slutt på «tyranniet i verden». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal