John F. Kennedy (til høyre) og sovjetleder Nikita Khrusjtsjov under deres første møte i Wien i oktober 1961, ett år før Cubakrisen. Foto: Interfoto / AFP / NTB.

Cubakrisens skjulte løsning

I 1962 inngikk John F. og Robert Kennedy en hemmelig avtale med Nikita Khrusjtsjov for å redde verden fra atomkrig. Men de måtte holde den skjult for å bevare sine politiske karrierer.

januar 2023

Den 28. oktober 1962, samme dag som Nikita Khrusjtsjov offentlig ga ordre om å fjerne atommissilene styrkene hans nettopp hadde utplassert på Cuba, sendte den sovjetiske statslederen et privat brev til president John F. Kennedy om løsningen på den farligste supermaktskonfrontasjonen i nyere historie. Offisielt gikk Sovjetunionen med på å hente hjem missilene i bytte mot et vagt amerikansk løfte om å ikke invadere Cuba. I virkeligheten ble krisen løst da Kennedy sendte sin bror Robert for å møte den sovjetiske ambassadøren Anatolij Dobrynin med forslag om en hemmelig avtale: USA ville fjerne rakettene sine i Tyrkia i bytte mot at Sovjetunionen fjernet missilene på Cuba.

«Jeg føler at jeg må fortelle deg at jeg forstår hvor vanskelig det er for deg å involvere deg i en åpen drøfting av spørsmålet om å eliminere de amerikanske missilbasene i Tyrkia», skrev Khrusjtsjov i sitt brev til Kennedy, hvor han forsøkte å få en skriftlig bekreftelse på avtalen. «Jeg vet hvor komplekst problemet er, og jeg tror du har rett i ditt ønske om å ikke diskutere den offentlig.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal