Erdoğans amputerte ambisjoner

I oktober feirer republikken Tyrkia hundreårsjubileum. President Recep Tayyip Erdoğan vil gjerne bli gjenvalgt før den tid, for å bli hedret på lik linje med landsfader Atatürk. Men jordskjelvene 6. februar kan nå ha forpurret Erdoğans ambisjoner.

mars 2023
Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Ververidis Vasilis, Shutterstock.

Det er århundrets største katastrofe, ifølge den tyrkiske statslederen. Ti provinser er rammet, nesten 50 000 mennesker har mistet livet, og nesten to millioner har mistet sine hjem. Hele strøk er blitt jevnet med jorda, og mye av infrastrukturen er blitt ødelagt. Det doble jordskjelvet 6. februar er utvilsomt en stor katastrofe. Men bakenfor den humanitære nødsituasjonen reiser katastrofen spørsmål både om presidentens politiske ansvar og Tyrkias framtidige diplomatiske innflytelse. Dermed har katastrofen gitt en helt ny dimensjon til det kommende parlaments- og presidentvalget.

Recep Tayyip Erdoğan, som har sittet ved makten siden 2003, har alt å frykte ved et nederlag. Faren er større enn noensinne for at han og kretsen hans vil bli stilt for retten for svindel, korrupsjon og angrep på rettsstaten de siste ti årene. «Hvis han taper valget, vet Erdoğan godt at han vil måtte møte i høyesterett anklaget for forræderi og underslag», sier forskeren Bayram Balci ved Centre de recherches internationales (CERI) i Paris.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal