Koloniale arr

Fortidens danske kolonialisme preger fortsatt Grønland.

I 1953 opphevet Danmark Grønlands status som koloni og innlemmet øya i Danmark som et amt. Danmark fortsatte likevel å styre med en brutalitet som har etterlatt seg smertefulle minner. I mai i fjor avslørte to journalister i DR at mellom 1966 og midten av 1970-tallet fikk nesten halvparten av Grønlands kvinner og jenter i fruktbar alder innsatt spiral, ofte uten deres samtykke eller uten at de mindreåriges foreldre fikk vite om det. Mange av de 4500 kvinnene og jentene, noen så unge som 13 år, var heller ikke klar over at de fikk innsatt et prevensjonsmiddel.

Noen dager etter journalistenes avsløring ble Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede enige om å gjennomføre en felles historisk utredning av forholdet mellom Danmark og Grønland etter andre verdenskrig. «I den seneste tid har vi fått kjennskap til saker og hendelser som viser at det fortsatt finnes kapitler i vår felles historie som vi ikke har avdekket», sa Frederiksen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal