Slutt på Japans pasifisme

Japans regjering har åpnet for offensive operasjoner utenfor landets grenser, og er nå i ferd med å gjøre slutt på landets grunnlovsfestede pasifisme. Ikke alle japanere er like begeistret for den nye militariseringen, i likhet med flere naboland og handelspartnere.

mars 2023
Japans statsminister Fumio Kishida på militærbasen Asaka, hvor han annonserte Japans nye forsvarsstrategi, 27. november 2021. Foto: KYODO / NTB.

Lørdag 27. november 2021 avla Japans statsminister Fumio Kishida et morgenbesøk på forsvarsbasen Asaka nord for Tokyo. Etter en kort tur i en stridsvogn holdt han en tale hvor han erklærte: «For å styrke Japans forsvarsevne vil vi ikke lenger utelukke noen alternativer, som å ha kapasitet til å angripe fiendebaser.» Ifølge Kishida endret «sikkerhetssituasjonen rundt Japan seg i en hastighet uten sidestykke. Ting som før bare skjedde i science fiction-romaner, har blitt vår virkelighet.»

Et år senere kunngjorde Kishida en drastisk økning i forsvarsbudsjettet og en plan om å bruke 3250 milliarder kroner på militæret de neste fem årene. Japan vil dermed få verdens tredje største militærbudsjett bak USA og Kina. Målet for budsjettøkningen er å øke forsvarsutgiftene til to prosent av BNP slik de 28 landene i NATO forpliktet seg til i 2014 – en militærallianse Japan ikke er medlem av.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal