Nigerias mektige sementkonge

Den nigerianske næringslivslederen Aliko Dangote er blitt symbolet for en ny generasjon afrikanske forretningsmenn som vil gjøre privat sektor til den fremste drivkraften for utvikling, med politiske allianser i alle retninger og uten hensyn til samfunn og miljø.

To arbeidere går forbi en stor haug med kalkstein, en hovedingrediens i sement, utenfor en av Dangote Cements gruver i Kogi, Nigeria, 8. november 2010. Foto: Akintunde Akinleye, Reuters / NTB.

Når sola går ned, lyser sementfabrikken opp. Få skritt unna piggtrådgjerdet og vakttårnene faller mørket over townshipen Obajana i delstaten Kogi i det sentrale Nigeria. To verdener, atskilt av en vei full av semitrailere. «Til tross for den enorme profitten den henter ut av byen vår, har fabrikken knapt gjort noe som helst for oss», sier mekanikeren Godwin Agada, som har bodd i bølgeblikklandsbyen i tjue år. «Vi kan ikke lenger drikke vannet her, og stadig flere får astma. De har gravd to brønner for oss, men vi spiser støv. Vi venter, kort fortalt, fortsatt på framskrittet selskapet Dangote lovet oss.»

Det er ikke uvanlig at innbyggere i ulike deler av Afrika er sinte på vestlige eller kinesiske selskaper, men i Kogi retter harmen seg mot en bærebjelke i Nigerias og Afrikas økonomi. Dangote Cement Plc, startet i 1977, er et av Nigerias største børsnoterte selskaper, med en omsetning på to milliarder dollar i året. Selskapet er kjernevirksomheten i industrikonsernet ledet av Afrikas rikeste mann, Aliko Dangote (65). I januar var han ifølge Bloomberg god for 19,6 milliarder dollar, noe som gjør ham til den 136. rikeste i verden. Konsernet er involvert i alt fra næringsmiddelindustri (mel, salt, pasta, drikkevarer og emballasje) og oljeraffinering til eiendom og havnedrift. Men det er fra «det grå gullet», sement, at Dangote får over 85 prosent av sine personlige inntekter. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal