Uønskede afrikanere i Tunisia

Antallet migranter som kommer til Italia med båt fra Tunisia øker. Nå advares det om en alvorlig migrasjonskrise til sommeren, ettersom mange av migrantene er afrikanere fra sør for Sahara som flykter fra et stadig mer fremmedfiendtlig Tunisia.

En jente med bagasjen sin venter på å bli deportert fra Tunisia til Afrika sør for Sahara i mars i år. President Saied har i en tale manet til en mer ubarmhjertig immigrasjonspolitikk. Foto: Fethi Belaid, AFP / NTB.

Med det anspente forholdet mellom tunisiere og migranter fra Afrika sør for Sahara var et par setninger fra Tunisias president Kais Saied alt som skulle til for å sette fyr på bålet. Etter et møte i det nasjonale sikkerhetsrådet, hvor det ble drøftet «hastetiltak» for å gjøre noe med «det store antallet ulovlige migranter fra Afrika sør for Sahara», la presidentens kontor ut en pressemelding på Facebook 21. februar med en tunisisk versjon av teorien om «den store utskiftningen»: «Det finnes en kriminell plan utarbeidet siden begynnelsen av århundret for å endre Tunisias demografiske sammensetning, og det finnes aktører som har mottatt store pengesummer siden 2011 for å bosette irregulære innvandrere fra Afrika sør for Sahara i Tunisia.» Målet for denne konspirasjonen er ifølge presidenten å «gjøre Tunisia til et rent afrikansk land som ikke lenger har noen tilknytning til de arabiske og islamske nasjonene».

Mens politiet allerede uka før hadde gått til en rekke aksjoner mot migrantene i landet, annonserte nasjonalgarden dagen etter presidentens pressemelding at de ville arrestere «tunisiere som huser eller ansetter migranter uten oppholdstillatelse». I dagene etter kastet utleiere ut flere hundre, muligens flere tusen, subsahariske afrikanere fra hjemmene sine, ofte midt på natta uten forvarsel, slik at de ikke fikk tatt med seg noe eller fikk krevd tilbake depositumet sitt. Noen ganger skjedde det med voldelig assistanse fra naboer som kom for å hjelpe til, og som stakk av med eiendelene og sparepengene til leietakerne. I noen tilfeller bisto «borgervernsgrupper» politiets aksjoner, eller kom dem i forkjøpet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal