ITTs spektakulære vekst og fall

Brødrene Behn grunnla International Telephone & Telegraph som et telefonselskap i 1920. Innen få tiår var det blitt et av verdens største konsern. Som med dagens tech-giganter var støtte fra den amerikanske staten uunnværlig for selskapets ville vekst.

august 2023
Harold S. Geneen, styreleder for ITT, viser fram en modell av selskapets satellitt Europa 1 under et møte med aksjonærene i Los Angeles 11. mai 1966. Foto: TOPFOTO / NTB.

To uker etter Augusto Pinochets blodige kupp mot Salvador Allende 11. september 1973 mottok New York Times en anonym telefon sent på natta. «Noter dette, for jeg kommer ikke til å gjenta det», sa stemmen i telefonen. Et tips. Noe stort skulle snart skje. «Om femten minutter vil en bombe gå av i bygget til ITT-America.» Så la innringeren til: «Det er hevn for forbrytelsene ITT har begått mot Chile.»

På den tiden var teknologigiganten ITT (International Telephone & Telegraph) nummer ni på Fortunes liste over verdens ti største selskaper. I styret satt blant andre en tidligere CIA-direktør og en tidligere verdensbanksjef – nettopp de folkene som krevdes for å styre den amerikanske hærens største underleverandører gjennom Vietnamkrigen. Selskapet var stolt over sin posisjon i det militærindustrielle komplekset. «For å se i mørket, se med ITT. Natta tilhører ikke lenger geriljaen», erklærte en reklame for selskapets nattkikkerter i 1967, samme år som århundrets mest kjente geriljakriger, Ernesto «Che» Guevara, ble drept i Bolivia. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal