Gåten Sadr

Hva vil Muqtada al-Sadr? Den religiøse og politiske lederen overrasker stadig med sine uventede initiativ.

oktober 2023
Muqtada al-Sadr i Najaf, 28. mai 2012: Foto: Thomas Koch, Shutterstock.

Muqtada al-Sadr er leder for både en av landets mektigste militser, Saraya al-Salam («Fredsbrigadene»), og en nasjonalistisk politisk strømning som vant parlamentsvalgene i 2018 og 2021. Som sønn av den høyt aktede Mohammad Sadek al-Sadr, som ble drept av Saddam Husseins regime i Najaf i 1999, er han like mye imot Irans som USAs innflytelse. Han har derfor ikke nølt med å alliere seg med det irakiske kommunistpartiet.

Da han så ut til å være på høyden av sin makt i august i fjor, beordret han plutselig sine 73 parlamentarikere til å gå av og annonserte at han trakk seg fra politikken. Beslutningen førte til sammenstøt mellom tilhengerne hans og den nasjonale hæren i Bagdad, med flere titalls drepte og hundrevis av sårede. 14. april kunngjorde han igjen at de fleste aktivitetene til bevegelsen hans ville bli suspendert «i minst ett år». En reell tilbaketrekning eller et politisk spill? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal