Samlet fasade i et splittet Israel

Benjamin Netanyahu har ikke påtatt seg noe ansvar for svikten som angrepet fra Hamas avdekket. Han har også blitt kritisert for å vise lite medfølelse med ofrenes familier. Nå avhenger hans politiske framtid av krigen.

november 2023
Demonstrant holder opp en plakat med en karikatur av Israels statsminister Benjamin Netanyahu tegnet som en djevel.
Fra en demonstrasjon mot statsminister Benjamin Netanyahus planlagte rettsreform i Jerusalem 27. mars. Foto: Eyal Warshavsky, SOPA Images / Shutterstock.

Etter angrepet fra Hamas reagerte den israelske befolkningen umiddelbart med å stå sammen og vise solidaritet med hverandre. Sett bort fra deres krigerske uttalelser forsøkte de politiske lederne å vise seg fra sin beste side, samtidig som de holdt en lav profil i offentligheten. De overlevende fra angrepet og gislenes familier ga dessuten de få ministrene, parlamentsmedlemmene og embetsmennene som kom for å møte dem, en heller fiendtlig velkomst.

Statsminister Benjamin Netanyahu ventet fem dager før han bestemte seg for å utvide regjeringen med sin fremste rival, den sentrumsorienterte tidligere forsvarssjefen Benny Gantz og fire andre fra opposisjonspartiet Nasjonal enhet. Og han gjorde det først etter stort press fra opinionen, som var raskt ute med å kreve at han tok ansvar eller gikk av. I avisene, også de på høyresiden, på TV og i gata fordømte mange en regjering som hadde vist en skrikende inkompetanse før, under og etter den blodige Hamas-offensiven. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal