Splittelser bak fronten i Ukraina

Mens dødstallene i Ukraina stiger uten at noen av sidene får overtak, sliter myndighetene med rekrutteringen til fronten. Regjeringen har gått hardt ut mot korrupsjon, men kutter samtidig i velferd og fagbevegelsen.

november 2023
En kunstner arbeider med et patriotisk veggmaleri i Kryvyj Rih, 30. juni. Foto: Finbarr O’Reilly, The New York Times / NTB.

Gruvebyen Kryvyj Rih er langt fra så grå som man kunne forvente. Med sitt nyklassisistiske teater har byen bevart en velholdt sovjetisk sjarm. I slutten av august rusler folk rundt i Gagarin-parken under et planetarium av stål med en is i hånda. For barna er det satt opp hoppeslott, mens noen forbipasserende litt lenger unna pruter med babusjkaer om kurver med bringebær.

En luftvernsirene begynner å ule, uten at det forstyrrer forhandlingene. Ingen ser opp mot himmelen etter over halvannet år med kamper mot den russiske hæren, som befinner seg hundre kilometer unna, på den andre siden av Dnipro. Det til tross for at et tyvetalls eneboliger i et strøk nær sentrum var blitt skadet av et missil dagen før, og at seks sivile mistet livet i et rakettangrep 1. august. Noen måneder tidligere, 13. juni, ble en ni-etasjes boligblokk truffet, og president Volodymyr Zelenskyj kom hit til hjembyen sin for å minnes de elleve som mistet livet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal