Valutakrise på Cuba

De siste tre årene har livet på Cuba vært preget av varemangel, køer foran butikkene og skyhøy inflasjon etter at en valutareform har forverret virkningene av den amerikanske embargoen. Innbyggerne forsøker å klare seg så godt de kan, men mange velger også å forlate øya.

november 2023
Bilde av en kvinne i en gate i Havanna hvor det er skrevet «Cuba viva», «Cuba lever», på en husvegg.
Havanna, 28. september 2022. Foto: Yamil Lage, AFP / NTB.

En krangel bryter ut på Avenida Carlos III i Havanna og overdøver reggaeton-musikken som strømmer ustanselig fra en høyttaler på fortauet på den andre siden. Mens rundt femti personer kjemper for å sikre seg en plass i køen i den kvelende varmen, forsøker noen å snike seg litt lenger fram i køen. De er alle kommet for å få tak i en av fem-pakningene med pølser før lageret tar slutt – pølser har i flere år vært som en skatt å betrakte på Cuba.

«Miguel», professor i atomteknologi på Universitetet i Havanna, venter på sine perritos, som kubanerne kaller dem. «Jeg tjener 3700 pesos i måneden (rundt 1690 kroner). Jeg må betale 90 pesos for disse pølsene. Køen kan ta en time eller to. Slik er hverdagen her.» Han åpner handlekurven. «Jeg har akkurat kjøpt et halvt kilo ris, bønner, en aubergine, en agurk, tre løk, to chili og tre lime. Jeg betalte 968 pesos, en fjerdedel av lønnen min. Det er mat til toppen tre dager.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal