Ustraffede overgrep i humanitær­sektoren

I juni ble FN-personell anklaget for seksuelle overgrep i Den sentralafrikanske republikk. Skandalen er bare den siste i en lang rekke lignende saker de to siste tiårene.

desember 2023
Stadig avsløres det at seksuelle overgrep er blitt begått av FN-personell og ansatte i humanitære organisasjoner. I juni gjaldt saken FN-styrken Minusca. Foto: Shutterstock.

Etter flere år med rapporter om overgrep fra FN-personell i Den sentralafrikanske republikk, kom det en ny skandale i juni, da 11 personer i FN-styrken Minusca ble anklagd for seksuelle overgrep. Siden 2013 har over hundre kvinner og barn i landet anklaget FN-personell for overgrep, uten at det synes å ha gjort noe med problemet.

Seksuelle overgrep i humanitærsektoren ble for første gang seriøst tatt opp i offentligheten i en rapport i 2002. Rapporten avslørte at flyktningbarn i Guinea, Liberia og Sierra Leone hadde vært utsatt for overgrep begått av ansatte i humanitære organisasjoner og ulike FN-organer. Rapporten vekket stor uro i humanitærsektoren, og som en direkte konsekvens av avsløringene iverksatte både FN og andre organisasjoner en rekke tiltak for å forhindre at noe lignende skulle skje igjen. Men over tjue år senere har lite bedret seg. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal