Tro, håp og avsky i Sør-Carolina

Primærvalgene i USA kan i praksis bli avgjort i Sør-Carolina allerede i februar. Biden virker sikker som Demokratenes kandidat, mens ingen klarer å utfordre Trump på republikansk side. Men amerikanere flest vil verken ha den ene eller den andre.

januar 2024
Trump-supportere på sidelinjen mens Joe Bidens kortesje passerer i West Columbia, Sør-Carolina, 6. juli 2023. Foto: Brendan Smialowski, AFP / NTB.

Søndag 26. oktober er det fullt hus i kirken Long Branch i Greenville, det fjerde største byområdet i Sør-Carolina. I svart dress, hvit skjorte og rosa slips inntar pastor Sean Dogan alteret, hvor det allerede befinner seg seks korister, to pianister og en trommeslager. Pastoren i baptistkirken inviterer et medlem av National Council of Negro Women (NCNW) opp på scenen. «Vi er en nasjonal organisasjon som arbeider for å fremme utdanning, entreprenørskap og økonomisk stabilitet», sier hun. «For øyeblikket har vi en kampanje for å få folk til å registrere seg som velgere.»

«Hvem av dere er registrert?» spør hun. De aller fleste av de 402 frammøtte (400 svarte, 2 hvite) rekker opp hånda. «Bra! Hvem skal stemme?» Samme resultat. «Dette liker vi å se. Kom og besøk oss, fortell andre om oss. Sørg for at stemmen din blir hørt i november!» Taleren gir pastoren en sjekk til støtte for kirken, sier at hun «gleder seg til prekenen», og går ned trappa igjen. Denne søndagen er det litt over ett år til presidentvalget i november, der Joe Biden og Donald Trump kan møtes i en reprise av valget i 2020. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal