Eksisterer Sudan fortsatt som stat?

På ett år har borgerkrigen i Sudan krevd nesten 20 000 liv og drevet over sju millioner mennesker på flukt. Storstilt våpensmugling holder liv i konflikten som har dype røtter i Sudans problemfylte historie.

mars 2024
Flyktninger i transittsenteret i Renk i Sør-Sudan 13. februar 2024. Over 550 000 mennesker har flyktet til Sør-Sudan etter at krigen i Sudan brøt ut i april i fjor. Foto: Luis Tato, AFP / NTB.

Da det brøt ut kamper i Khartoum 15. april i fjor mellom Sudans væpnede styrker (SAF) og den paramilitære styrken Rapid Support Force (RSF), forklarte mediene det med de rivaliserende ambisjonene hos «krigsherrene» general Abdel Fattah al-Burhan og Mohamed Hamdan Dagalo, også kjent som Hemedti («Lille-Mohamed»). De to var henholdsvis president og visepresident i Transitional Sovereignty Council, juntaen som styrte landet på den tiden.

I virkeligheten dreier det seg ikke om personlig rivalisering, men en konflikt med røtter i områdets lange historie og Sudans endeløse økonomiske og sosiale krise. Dette er grunnen til at kampene har spredt seg og blitt voldeligere, med en stor våpenimport, særlig fra De forente arabiske emirater til RSF og fra Egypt til SAF. Over sju millioner mennesker er nå på flukt internt i landet eller i Egypt og Tsjad, mens regjeringen, som har søkt tilflukt i Port Sudan, har mistet kontrollen over halve landet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal