Er Russland i ferd med å bli en kinesisk vasall?

Mens EU-lederne mener de økonomiske sanksjonene gjør Russland stadig mer avhengig av Kina, synes det å være lite frykt i Kreml for å bli underkastet naboen i øst.

mars 2024
Vladimir Putin og Xi Jinping på åpningsseremonien til det tredje Belt and Road Forum for International Cooperation i Beijing 18. oktober 2023. Foto: Pedro Pardo, AFP / NTB.

Vladimir Putin kalte det «grenseløst» under sitt besøk i Beijing i februar 2022. Nå granskes partnerskapet mellom Russland og Kina med lupe i Vesten. I et intervju med avisen L’Opinion sa Frankrikes president Emmanuel Macron at Russland «i praksis er i ferd med å bli en slags vasall til Kina», og gjentok med det den rådende oppfatningen blant vestlige ledere og kommentatorer. Ifølge dem er en skjev allianse med Kina eneste alternativ for Russland, som har vært isolert internasjonalt siden invasjonen av Ukraina. Med økt avhengighet av sin mektige og gjenstridige nabo i øst som resultat.

I Moskva har de et annet syn på tingenes tilstand. En viss frustrasjon er absolutt merkbar på det økonomiske feltet, for eksempel over at kinesiske høyteknologiselskaper har vært nølende etter sanksjonene, eller at det går tregt med forhandlingene om gassrørledningsprosjektet Sibirs kraft 2. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal