Fransk skog i fare

Tre fjerdedeler av skogen i Frankrike er privateid og består ofte av plantede trær som hogges tidlig i livssyklusen. Gammelskog utgjør nå bare to–tre prosent av skogarealet. Men her finnes mangfoldet som kan gjøre skogen mer motstandsdyktig mot ekstremværet klimaendringene fører med seg.

mai 2024
I en skog i fri utvikling lar man død ved ligge. Døde trær er en essensiell del av skogsmiljøet, men har i Frankrike vært forbudt i skoger i drift. Her fra Massane-skogen på grensen til Spania. Foto: Hervé Lenain, Alamy.

På den ene siden ilden og ørkenlandskapet den har etterlatt seg. På den andre siden en frodig, flere tusen år gammel skog som huser en rekke arter som er unike i Europa. Etter skogbrannene i fjellkjeden Massif des Albères på grensen mellom Frankrike og Spania i fjor var paradoksene knyttet til den franske skogforvaltningen slående.

For de franske skogene trues fra alle kanter, av overutnyttelse, sykdommer, parasitter, invaderende arter, tørke, branner og stormer. De fungerer heller ikke lenger som CO2-lagre, i en tid da menneskeheten trenger det som mest. I 2022 absorberte de franske skogene bare 27,6 millioner tonn CO2, sammenlignet med et årlig gjennomsnitt på 40 millioner tonn i forrige tiår, og 60 millioner tonn i tiåret før det. I det nordøstlige Frankrike slipper enkelte skoger nå ut mer CO2 enn de absorberer. Mellom periodene 2005–2013 og 2012–2020 økte også tredødeligheten med 54 prosent. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal