Det er fortsatt liv i FN

I september arrangerer FN et toppmøte om sin egen framtid. I en tid med lammende kriger i Ukraina og Gaza mener generalsekretær António Guterres at verdens nasjoner må styrke det internasjonale samarbeidet for å forhindre full kollaps for organisasjonen.

juni 2024
Generalsekretær António Guterres er kritisk til FN, men har også store vyer for rollen organisasjonen hans kan spille for framtidige generasjoner. Her fra klimatoppmøtet i Dubai i fjor høst. Foto: Michal Busko, Alamy.

Det finnes to saker absolutt alle FN-ambassadørene og -diplomatene kan enes om. For det første at verdensorganisasjonen trenger store reformer for å møte de mange globale utfordringene, fra klimaendringer til regulering av kunstig intelligens (KI). For det andre at dagens politiske spenninger gjør det vanskelig, for ikke å si umulig, for FN-medlemmene å bli enige om selv de meste beskjedne reformer. Ikke desto mindre arbeider diplomatene i New York med forberedelsen til Framtidstoppmøtet i september, hvor verdens ledere skal forsøke å reparere hullene i det multilaterale systemet. Men forhandlingene kan fort ende opp med å forsterke de internasjonale splittelsene.

Initiativet til toppmøtet kommer fra FNs generalsekretær António Guterres. Den tidligere portugisiske statsministeren har ofte vært overraskende kritisk til organisasjonen han leder. FN er ifølge ham for ineffektiv og har ikke holdt tritt med den teknologiske og vitenskapelige utviklingen og endringene i verdensøkonomien. Guterres er fascinert av de store spørsmålene om menneskehetens framtid og overbevist om at FN ikke bare bør håndtere kriser når de oppstår, men også jobbe for å sikre at planeten blir levelig for framtidige generasjoner. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal