Hvorfor biter ikke sanksjonene på Russland?

De omfattende vestlige sanksjonene etter invasjonen av Ukraina skulle tvinge Russland i kne. I stedet har Russland opplevd høyere vekst enn USA og EU. Hvorfor fungerer ikke sanksjonspolitikken?

juni 2024
Fra Den røde plass i Moskva, 1. mai 2023. Foto: Nikolay Vinokurov, ALAMY.

«Vi skal få den russiske økonomien til å kollapse», erklærte både Joe Biden, EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og mange europeiske utenriksministre i begynnelsen av mars 2022. 13 sanksjonspakker senere vokser den russiske økonomien raskere enn økonomiene i EU og USA for andre år på rad: Russlands BNP økte med 3,6 prosent i fjor og forventes å øke med 3,2 prosent i år, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF), som nok en gang har oppjustert sine prognoser.

Militariseringen av økonomien, mangelen på arbeidskraft og vanskene med å få tilgang på vestlig teknologi kan slå dårlig ut på lengre sikt. Men utviklingen i den russiske økonomien, som anerkjennes av de fleste analytikere og bekreftes av de internasjonale institusjonene, har overrasket Vesten. De vestlige lederne var overbevist om at det russiske militæret nokså raskt ville gå tom for våpen og ammunisjon på grunn av mangel på elektroniske komponenter og petrodollar, og dermed ville lide et stort nederlag i Ukraina. To år senere er situasjonen en helt annen. Hva er årsaken til det store gapet mellom forventningene og resultatene av sanksjonene?
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal