Krig og fred på Koreahalvøya

I januar holdt Kim Jong-un en tale som i Vesten ble sett på som en direkte trussel mot Sør-Korea. Men konflikten har flere aktører.

Forholdet mellom Nord-Korea, Sør-Korea og USA blir stadig mer anspent. Men Kim Jong-un er ikke alene om å bidra til den farlige spiralen. Her forbereder sørkoreanere seg på å sende flyveblad med ballonger over grensen til Nord-Korea, 15. september 2016. Foto: Ahn Young-joon, AP Photo NTB.

Det finnes mange gode grunner til å frykte en krig på den koreanske halvøya, men som oftest ikke grunnene mediene og deres utvalgte eksperter presenterer. I januar antydet de at et enda mer hensynsløst Nord-Korea ville utnytte at Vesten er opptatt med krigen i Ukraina, og vurderer å angripe Sør-Korea: «Kim Jong-un sier at han er klar til å gå til krig», slo en artikkel i franske La Croix fast 16. januar. I USA mente to anerkjente spesialister 11. januar at situasjonen i regionen «er farligere enn den har vært noen gang siden begynnelsen av juni 1950».

Biden-administrasjonen er tilsynelatende enig i denne analysen. 25. januar rapporterte New York Times at folk i administrasjonen mente at Kim Jong-un «kunne gå til en eller annen form for dødelig militæraksjon mot Sør-Korea i de kommende månedene etter å ha gått over til en åpenlyst fiendtlig politikk». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal