Når historien mytologiseres

Medienes minneseremonier bidrar til å legge lokk på de viktige lærdommene fra andre verdenskrig. Mediene minnes for at vi lettere skal glemme. Alle de krigførende parter var uten skrupler når det gjaldt forsvarsløse, tettbefolkede områder.

mai 2005

For seksti år siden, 8. mai 1945, brøt Det tredje riket sammen, og andre verdenskrig tok slutt i Europa. I Asia fortsatte den frem til 2. september 1945, da representanter for Japan, beseiret av verdens første atombomber, undertegnet kapitulasjonspapirene om bord på det amerikanske slagskipet Missouri.

Er det fortsatt nødvendig å snakke om denne konflikten, på et tidspunkt da mediene i forbindelse med mangfoldige minneseremonier – landgangen i Normandie, frigjøringen av Paris, befrielsen av Auschwitz og senere Buchenwald, Berlins fall – overlesser oss med utallige bilder og uendelige kommentarer om de viktigste begivenhetene under denne krigen? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal