Når historien mytologiseres

Medienes minneseremonier bidrar til å legge lokk på de viktige lærdommene fra andre verdenskrig. Mediene minnes for at vi lettere skal glemme. Alle de krigførende parter var uten skrupler når det gjaldt forsvarsløse, tettbefolkede områder.

For seksti år siden, 8. mai 1945, brøt Det tredje riket sammen, og andre verdenskrig tok slutt i Europa. I Asia fortsatte den frem til 2. september 1945, da representanter for Japan, beseiret av verdens første atombomber, undertegnet kapitulasjonspapirene om bord på det amerikanske slagskipet Missouri.

Er det fortsatt nødvendig å snakke om denne konflikten, på et tidspunkt da mediene i forbindelse med mangfoldige minneseremonier – landgangen i Normandie, frigjøringen av Paris, befrielsen av Auschwitz og senere Buchenwald, Berlins fall – overlesser oss med utallige bilder og uendelige kommentarer om de viktigste begivenhetene under denne krigen? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Realpolitikkens hverdagshelter

Default thumbnail
Neste sak

Etter «sedertrerevolusjonen»

Andre saker om Historie

Falskmyntnere

Når EU-parlamentet skriver historien i stedet for historikerne.

Frihandel med kanon

Den økonomiske liberalismens globale talerør er imot statlig innblanding, men ikke når det dreier seg om

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.