Når historien mytologiseres

Medienes minneseremonier bidrar til å legge lokk på de viktige lærdommene fra andre verdenskrig. Mediene minnes for at vi lettere skal glemme. Alle de krigførende parter var uten skrupler når det gjaldt forsvarsløse, tettbefolkede områder.

For seksti år siden, 8. mai 1945, brøt Det tredje riket sammen, og andre verdenskrig tok slutt i Europa. I Asia fortsatte den frem til 2. september 1945, da representanter for Japan, beseiret av verdens første atombomber, undertegnet kapitulasjonspapirene om bord på det amerikanske slagskipet Missouri.

Er det fortsatt nødvendig å snakke om denne konflikten, på et tidspunkt da mediene i forbindelse med mangfoldige minneseremonier – landgangen i Normandie, frigjøringen av Paris, befrielsen av Auschwitz og senere Buchenwald, Berlins fall – overlesser oss med utallige bilder og uendelige kommentarer om de viktigste begivenhetene under denne krigen? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Realpolitikkens hverdagshelter

Neste sak

Etter «sedertrerevolusjonen»

Mer Historie

Galskapen i kjøttet

Covid-19 har igjen skapt bevissthet om hvordan patogener kan smitte fra dyr til mennesker. Forrige gang

Natta vi tapte

I hundrevis, sannsynligvis tusenvis, av år sov de fleste mennesker i to bolker med et våkent

0 kr 0