Mexico Zapatistene

Til venstre, der hjertet sitter

Zapatistene har bygget opp autonomi gjennom egne soner kalt caracoles (spiraler) og «råd for godt styre» (Juntas de buen gobierno). Disse fungerer som samordningsinstanser for de autonome kommunene i hvert område. Ifølge deres subcomandante Marcos er vinden som kommer nedenfra, opprørets og verdighetens vind. Den representerer et håp om å forvandle opprør til frihet og verdighet. I Chiapas har de funnet nye måter å organisere samfunnet på

Posted on

Uten våpen, men med sin velkjente finlandshette, forlot den mest kjente av lederne for Zapatistenes nasjonale frigjøringshær (EZLN), subcomandante insurgente Marcos, fjellene i Chiapas 1. januar 2006. Under nytt navn, «Delegat Zero», startet han en motorsykkelferd som skal ta ham og en urfolksdelegasjon rundt til de 31 delstatene i Mexico, frem mot presidentvalget i juni.

Ferden er inspirert av den episke rundreisen som den fremtidige Ernesto «Che» Guevara gjennomførte i Sør-Amerika i 1952 på sin knallert av en motorsykkel – La poderosa.1 Men med denne ferden lanserer Subcomandante Marcos også et nytt politisk initiativ som vil få både nasjonal og internasjonal betydning. Målet med rundreisen er å «lytte til folk» og gjennomføre zapatistenes «andre kampanje». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Mexico

En litt bedre Nafta

Den reviderte nordamerikanske frihandelsavtalen begrenser investorenes makt og krever høyere lønninger. Men

Placeholder

Skuffende reforhandling

Etter 14 måneder med en tidvis bitter dialog ble United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA)

Det perfekte diktatur

Meksikanske medier har i hundre år vært et propagandaverktøy for landets dominerende

0 kr 0
Gå til Toppen