Til venstre, der hjertet sitter

Zapatistene har bygget opp autonomi gjennom egne soner kalt caracoles (spiraler) og «råd for godt styre» (Juntas de buen gobierno). Disse fungerer som samordningsinstanser for de autonome kommunene i hvert område. Ifølge deres subcomandante Marcos er vinden som kommer nedenfra, opprørets og verdighetens vind. Den representerer et håp om å forvandle opprør til frihet og verdighet. I Chiapas har de funnet nye måter å organisere samfunnet på

Uten våpen, men med sin velkjente finlandshette, forlot den mest kjente av lederne for Zapatistenes nasjonale frigjøringshær (EZLN), subcomandante insurgente Marcos, fjellene i Chiapas 1. januar 2006. Under nytt navn, «Delegat Zero», startet han en motorsykkelferd som skal ta ham og en urfolksdelegasjon rundt til de 31 delstatene i Mexico, frem mot presidentvalget i juni.

Ferden er inspirert av den episke rundreisen som den fremtidige Ernesto «Che» Guevara gjennomførte i Sør-Amerika i 1952 på sin knallert av en motorsykkel – La poderosa.1 Men med denne ferden lanserer Subcomandante Marcos også et nytt politisk initiativ som vil få både nasjonal og internasjonal betydning. Målet med rundreisen er å «lytte til folk» og gjennomføre zapatistenes «andre kampanje». (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Protektoratet – en blindgate?

Neste sak

De fæles frigjøring

Mer Mexico

Evig narkokrig

President López Obrador lovet i valgkampen å endre strategi i Mexicos mislykkede krig mot narkotikakartellene. Ingenting tyder så langt på at han vil lykkes.

Hvor er de 43?

43 forsvunne lærerstudenter har blitt et symbol for meksikanerne på et dysfunksjonelt rettsvesen og ledere som begår ugjerninger ustraffet.

Hvem styrer egentlig i Mexico?

Et år etter at Andrés Manuel López Obrador tiltrådte har meksikanerne stor tiltro til presidenten, men valgløftet om en «fjerde forvandling» stanger mot fiendtlige finansmarkeder og en truende nabo i nord.

En litt bedre Nafta

Den reviderte nordamerikanske frihandelsavtalen begrenser investorenes makt og krever høyere lønninger. Men veien er ennå lang før handelsmodellen fra 90-tallet er en saga blott.

Skuffende reforhandling

Etter 14 måneder med en tidvis bitter dialog ble United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) signert 1. oktober. Til de fire involverte ledernes store lettelse.

0 kr 0