Til venstre, der hjertet sitter

Zapatistene har bygget opp autonomi gjennom egne soner kalt caracoles (spiraler) og «råd for godt styre» (Juntas de buen gobierno). Disse fungerer som samordningsinstanser for de autonome kommunene i hvert område. Ifølge deres subcomandante Marcos er vinden som kommer nedenfra, opprørets og verdighetens vind. Den representerer et håp om å forvandle opprør til frihet og verdighet. I Chiapas har de funnet nye måter å organisere samfunnet på

Uten våpen, men med sin velkjente finlandshette, forlot den mest kjente av lederne for Zapatistenes nasjonale frigjøringshær (EZLN), subcomandante insurgente Marcos, fjellene i Chiapas 1. januar 2006. Under nytt navn, «Delegat Zero», startet han en motorsykkelferd som skal ta ham og en urfolksdelegasjon rundt til de 31 delstatene i Mexico, frem mot presidentvalget i juni.

Ferden er inspirert av den episke rundreisen som den fremtidige Ernesto «Che» Guevara gjennomførte i Sør-Amerika i 1952 på sin knallert av en motorsykkel – La poderosa.1 Men med denne ferden lanserer Subcomandante Marcos også et nytt politisk initiativ som vil få både nasjonal og internasjonal betydning. Målet med rundreisen er å «lytte til folk» og gjennomføre zapatistenes «andre kampanje». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal