Tegneserie

Snarere sist enn først

NRKs nye talkshow Halvseint er kløktig karikert, herlig antiautoritært og fritt for snakkeprogrammers alminnelige selvhøytidelighet. Programmet er høstens gledeligste satireoverraskelse. Men egenreklamen om at dette er verdens første animerte talkshow er pinlig historieløs.

Posted on

«Vi skal lage det viktigste, beste og mest grensesprengende talkshowet dette landet har sett, og vi skal gjøre det for enhver pris,» erklærer programleder Kaptein Felix på nettsiden til NRKs nye, animerte snakkeprogram Halvseint. Mye er annerledes i dette talkshowet. Felix finnes ikke, den godslige karen fra Brønnøysund er en tegnet figur gitt stemme av Rune Nilson. Kjendisgjestene vet ikke at de er med i showet, og deltar som tegnede karikaturer. Alle stiller dessuten uten bukse. Det hele satt sammen med humør og humor, og programmet fungerer både som lun parodi på talkshowsjangeren og satirisk kommentar til temaene og gjestene som er med.
NRK har markedsført Halvseint som «verdens første fullanimerte talkshow» (i lanseringsartikkelen «Dinglende kjønnsorganer på NRK1», Nrk.no 14. august). Selvskrytet er mer enn tvilsomt, det er direkte galt. Lenge før en eneste strek var tegnet av Kaptein Felix, har lignende konsepter vært lansert på utenlandske kanaler. Pioneren blant de animerte talkshowene er Space Ghost Coast to Coast, et absurd amerikansk show med den eksentriske superhelten Space Ghost, kjent fra Hanna Barberas gamle tegnefilmer. Talkshowet ble lansert i 1994 og avsluttet i 2004, men nye episoder lages fortsatt for nettsiden GameTap. Showet hadde en rekke fiktive gjennomgangsfigurer, men også en del kjendisgjester. De opptrer via en tv-skjerm i studio og er ikke animert. Showets varemerke var de snodige intervjuene, der Space Ghost stilte helt andre spørsmål enn de gjestene fikk da intervjuene ble tatt opp.

Helanimerte Dick and Paula Celebrity Special er en annen forløper. Talkshowet ble vist på amerikansk tv i 1999-2000. De to elskelige vertene tar imot kjendiser av et uvanlig kaliber, for det meste døde – som Charles Darwin, Marquis de Sade og Paul Revere.

I fjor høst lanserte australsk tv talkshowet David Tench Tonight, der programlederen er en digitalt animert krysning mellom David Letterman og Jay Leno. David Tench animeres og prater med gjestene (som er virkelige personer) på direkten, ved hjelp av en skuespiller i sensordrakt – samme teknikk som ble brukt for å skape Gollum i Ringenes herre og King Kong.

Som markedsføring for den amerikanske kulttegnefilmserien Family Guy, fikk seriens guttunge og bikkje eget talkshow tidligere i år: Up Late with Stewie & Brian. Det fullanimerte showet ble «sendt» via MySpaceTV, med bl.a. komikeren Rob Corddry på gjestelisten.

Halvseint er altså snarere det (foreløpig) siste enn første animerte talkshowet. Det er heller ikke første gang NRK flørter med ideen. I Christopher Nielsens tegnefilmserie To trøtte typer TV-spessial, sendt i 2000, var et talkshow med kjente rikssynsere et gjennomgangselement. Men Halvseint kan skryte av å være det første animerte talkshowet presentert på brønnøysundsdialekt og der norske kjendiser deltar med rumpa bar og uten at de vet det selv.

Redaksjonen har ikke villet kommentere hvorfor figurene er bukseløse, men det er nærliggende å tenke på Disneys ender. Overført på virkelige personer får bekledningen en antiautoritær spiss, og er med på å gjøre de smått opphøyde kjendisene – enten det er Petter Stordalen, Ari Behn, Sissel Kyrkjebø, Erna Solberg eller Kong Harald – små og sårbare for latterliggjøring.

Figurkarikaturene er gode og oppfinnsomheten stor, men det animerte konseptet har lagt en del begrensinger på hvor aktuell satiren kan være. Det merker vi tydelig i andre episode, der Erna Solberg har begynt en ny karriere og stiller med spesialtrente hunder. Høyre gjorde det nok atskillig bedre i valget noen dager før sending enn redaksjonen antok da sekvensen ble produsert tidligere i år. Samtidig kan omstendighetene gå den andre veien også. Den siste tidens rabalder rundt den svenske tegneren Lars Vilks gjør talkshowets frittalende imam Ali Al-Arians utlegninger om blasfemi og grensesetting ekstra aktuelle.

© norske LMD

Halvseint sendes torsdager på NRK1 og i reprise søndager på NRK3. Programmet har nettside http://rita.nrk.no/community/halvseint/.

Godslige Kaptein Felix er vert i Halvseint. Programmet er både en lun parodi på talkshowsjangeren og satirisk kommentar til aktuelle tema og velkjente gjester (illustrasjon fra tv-serien, © NRK).

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver