/

Hva skjer når ingenting skjer?

Når fredselskende israelske liberalere presenterer konflikten med palestinerne i nøytrale «symmetriske» termer, når de sier at det finnes ekstremister på begge sider som ikke ønsker fred, bør man stille et enkelt spørsmål: Hva skjer i Midtøsten når ingenting skjer på det politisk-militære nivået?

2. august 2009 sperret israelsk politi av deler av det arabiske nabolaget Sheikh Jarrah i Øst-Jerusalem. Politiet kastet ut to palestinske familier (mer enn femti personer) fra hjemmene sine, og lot jødiske bosettere flytte inn umiddelbart etterpå. Familiene hadde levd der i mer enn femti år, men politiet handlet i tråd med en dom fra landets høyesterett. Hendelsen, som heller overraskende fikk mye oppmerksomhet i verdenspressen, er del av en langt større og for det meste oversett prosess.

Fem måneder tidligere, 1. mars 2009, ble det rapportert at den israelske regjeringen planlegger å bygge mer enn 70 000 nye boliger i jødiske bosetninger på Vestbredden. Hvis disse planene blir gjennomført, vil antallet bosettere i de palestinske områdene øke med rundt 300 000 – noe som ikke bare vil svekke drastisk sjansene for en levedyktig palestinsk stat, men også gjøre palestinernes hverdag enda vanskeligere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0