Syklon og skyld

Herjet av enda en voldsom syklon, har Filippinene vansker med å hele sine sår. Sivilsamfunnet er flinke til å redusere katastrofefaren, mens myndighetene leter etter syndebukker i stedet for å ta ansvar.

desember 2013

Mellom 1950 og 2012 ble Filippinene rammet av 536 større katastrofer, ifølge Emergency Events Database (Em-Dat).7 Men de store, spektakulære katastrofene må ikke få oss til å glemme at flere tusen filippinere hver eneste dag er utsatt for jordskred og mindre oversvømmelser som truer matsikkerheten og rammer barnas helse og utdanning. Men i stedet for å gå løs på de dypereliggende årsakene, peker man på skyldige: naturen, de slemme, de fattige.

I et geologisk utsatt land som hvert år rammes av over tjue sykloner, virker det innlysende for mange forskere, medier og politikere at det er naturens skyld. Klimatologiske og geologiske data siden slutten av det spanske koloniveldet, viser imidlertid at sykloner, jordskjelv, vulkanutbrudd og tsunamier ikke er hyppigere i dag enn på slutten av 1800-tallet. Mellom 1881 og 1898 ble landet rammet av i snitt 21 sykloner per år, mot 15 i andre halvdel av 1900-tallet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal