Nykonservativ offensiv i Spania

José Maria Aznar forsøker å relansere nykonservatismen for å vinne tilbake makten fra sin konservative rival, Mariano Rajoy.

Midt i rikmannsstrøket Salamanca i Madrid troner et høyhus i glass og grå marmor. I sjette etasje ligger kontorene til tenketanken til det konservative partiet Partido Popular (PP): FAES (Fundación para el Análisis y los Estudios Sociales, Stiftelse for analyse og samfunnsstudier). Tenketanken som ledes av tidligere statsminister Jose Maria Aznar (1996–2004), nøyer seg ikke med ideologisk kamp, den overvåker også den sittende PP-regjeringen. For den sittende statsministeren Mariano Rajoy mangler visstnok politisk mot. Drastiske sparetiltak, innskrenking av sivile rettigheter, innstramming av abortretten: Dette er altfor svakt, mener FAES. Siden 2009 har FAES advart om en foruroligende «drift mot sentrum». Har Aznar, gjennom FAES, bygd en politisk baktropp med en enkel strategi: å konstant overby rivalen?

Siden 90-tallet har det dukket opp et bredt spekter av politiske stiftelser i Spania, med eller uten partitilknytning. Men FAES er den eneste som siden opprettelsen i 2002 har klart å få internasjonal innflytelse, takket være Aznars adressebok. Stiftelsen sprang opprinnelig ut av en rekke mindre grupperinger rundt PP, men utviklet seg raskt til å bli partiets eneste tenketank. For Aznar ble den et effektivt springbrett. Han så tidlig her en ny arena for sine kampsaker, også innad i sin egen leir. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Propagandaens bakside

Neste sak

BDS legger press på Israel

Andre saker om Spania

Legenden

Vest-Europa skapte Santiago de Compostela, og ikke omvendt.På 800-tallet ble en grav framstilt som graven til

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.