Nykonservativ offensiv i Spania

José Maria Aznar forsøker å relansere nykonservatismen for å vinne tilbake makten fra sin konservative rival, Mariano Rajoy.

Midt i rikmannsstrøket Salamanca i Madrid troner et høyhus i glass og grå marmor. I sjette etasje ligger kontorene til tenketanken til det konservative partiet Partido Popular (PP): FAES (Fundación para el Análisis y los Estudios Sociales, Stiftelse for analyse og samfunnsstudier). Tenketanken som ledes av tidligere statsminister Jose Maria Aznar (1996–2004), nøyer seg ikke med ideologisk kamp, den overvåker også den sittende PP-regjeringen. For den sittende statsministeren Mariano Rajoy mangler visstnok politisk mot. Drastiske sparetiltak, innskrenking av sivile rettigheter, innstramming av abortretten: Dette er altfor svakt, mener FAES. Siden 2009 har FAES advart om en foruroligende «drift mot sentrum». Har Aznar, gjennom FAES, bygd en politisk baktropp med en enkel strategi: å konstant overby rivalen?

Siden 90-tallet har det dukket opp et bredt spekter av politiske stiftelser i Spania, med eller uten partitilknytning. Men FAES er den eneste som siden opprettelsen i 2002 har klart å få internasjonal innflytelse, takket være Aznars adressebok. Stiftelsen sprang opprinnelig ut av en rekke mindre grupperinger rundt PP, men utviklet seg raskt til å bli partiets eneste tenketank. For Aznar ble den et effektivt springbrett. Han så tidlig her en ny arena for sine kampsaker, også innad i sin egen leir. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal