Snubler inn i storkrig

Stormaktene forbereder seg på krig og hevder det er måten å forebygge krig på. Historien har lært oss at det motsatte er tilfellet.

Foto: NTB.

Mens presidentvalgkampen nærmer seg klimaks og europeiske ledere grubler over konsekvensene av brexit, begrenser de offentlige debattene om sikkerhetspolitikk seg stort sett til internasjonal terrorisme. Både Hillary Clinton og Donald Trump forsøker å overbevise sine velgerne om at de er kvalifisert til å lede denne kampen, mens europeiske ledere er opptatt av å forsvare seg mot hjemmeavlet terrorisme. Men om mediene og politikken er fulle av tøffe utsagn om terrorisme, er temaet sekundært i diskusjonene mellom generaler, admiraler og forsvarsministre. Lavintensitetskonflikter er ikke fremst i tankene deres, de er mest opptatt av det de kaller storkriger – større konflikter mot mektige motstandere som Russland og Kina. Vestlige militærstrateger mente lenge at slike storkonflikter var usannsynlige, men de har nå skiftet syn og hevder at det må drastiske skritt til for å avskrekke og – om nødvendig – vinne slike kriger.

De er gjennomsyret av frykt for at Vestens tidligere strategiske fordeler forvitrer.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0