Snubler inn i storkrig

Stormaktene forbereder seg på krig og hevder det er måten å forebygge krig på. Historien har lært oss at det motsatte er tilfellet.

US tanks Abrams and Bradley during the opening ceremony of the Exercise Noble Partner 16, a Georgian, British and U.S. military training exercise taking place at Vaziani Training Area, Georgia, May 11-26, 2016. Exercise Noble Partner includes approximately 500 Georgian, 150 United Kingdom and 650 U.S. service members who are incorporating a full range of equipment, including U.S. M1A2 Abrams Main Battle Tanks, M2A3 Bradley Infantry Fighting Vehicles, M119 Light Towed Howitzers and several wheeled support vehicles. Alongside U.S. forces, Georgian forces will operate their T-72 Main Battle Tanks, BMP-2 Infantry Combat Vehicles and several wheeled-support vehicles. Wednesday, 11 May 2016, in Vaziani, Georgia. *** Please Use Credit from Credit Field ***

Mens presidentvalgkampen nærmer seg klimaks og europeiske ledere grubler over konsekvensene av brexit, begrenser de offentlige debattene om sikkerhetspolitikk seg stort sett til internasjonal terrorisme. Både Hillary Clinton og Donald Trump forsøker å overbevise sine velgerne om at de er kvalifisert til å lede denne kampen, mens europeiske ledere er opptatt av å forsvare seg mot hjemmeavlet terrorisme. Men om mediene og politikken er fulle av tøffe utsagn om terrorisme, er temaet sekundært i diskusjonene mellom generaler, admiraler og forsvarsministre. Lavintensitetskonflikter er ikke fremst i tankene deres, de er mest opptatt av det de kaller storkriger – større konflikter mot mektige motstandere som Russland og Kina. Vestlige militærstrateger mente lenge at slike storkonflikter var usannsynlige, men de har nå skiftet syn og hevder at det må drastiske skritt til for å avskrekke og – om nødvendig – vinne slike kriger.

De er gjennomsyret av frykt for at Vestens tidligere strategiske fordeler forvitrer.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0