Snubler inn i storkrig

Stormaktene forbereder seg på krig og hevder det er måten å forebygge krig på. Historien har lært oss at det motsatte er tilfellet.

Mens presidentvalgkampen nærmer seg klimaks og europeiske ledere grubler over konsekvensene av brexit, begrenser de offentlige debattene om sikkerhetspolitikk seg stort sett til internasjonal terrorisme. Både Hillary Clinton og Donald Trump forsøker å overbevise sine velgerne om at de er kvalifisert til å lede denne kampen, mens europeiske ledere er opptatt av å forsvare seg mot hjemmeavlet terrorisme. Men om mediene og politikken er fulle av tøffe utsagn om terrorisme, er temaet sekundært i diskusjonene mellom generaler, admiraler og forsvarsministre. Lavintensitetskonflikter er ikke fremst i tankene deres, de er mest opptatt av det de kaller storkriger – større konflikter mot mektige motstandere som Russland og Kina. Vestlige militærstrateger mente lenge at slike storkonflikter var usannsynlige, men de har nå skiftet syn og hevder at det må drastiske skritt til for å avskrekke og – om nødvendig – vinne slike kriger.

De er gjennomsyret av frykt for at Vestens tidligere strategiske fordeler forvitrer.» (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Det var en gang en terrier

Neste sak

Et barn er født i Hønefoss

Mer Krig

Illusorisk om islamisering

To nye bøker har vekket nytt liv i den franske debatten om hva som får unge muslimer til å begå vold i islams navn. Dessverre overser bøkene innsiktene fra politisk sosiologi og holder fast på utdaterte idéhistoriske forklaringer.

Forbudet mot krig står for fall

Bombingen av Libya i 2011 og konflikten i Syria har satt en bråstopper for intervensjonsiveren til stormaktene som siden 90-tallet har forsøkt å endre verdensordenen FN-pakten innførte i 1945. Men ingen ny orden kan skimtes i horisonten.

Kunsten å blåse opp trusler

På tross av nedtrapping i Irak og Afghanistan er de amerikanske forsvarsutgiftene på vei opp. Og NATO-landene har lovet å bruke to prosent av BNP på forsvar. Det eneste som mangler er en reell «eksistensiell trussel».

Jihadismens opprinnelse

Jihad betyr kraftanstrengelse for åndelig vekst, men brukes også om kamp mot vantro og hyklere. Dagens voldelige jihadister er inspirert av en ekstrem ideologi med en dobbel opprinnelse: Muslimbrødrene og den wahhabistiske salafismen.

En dum og tankeløs krig

Drapene i Paris 13. november har fått Vesten til å trappe opp militæroperasjonene i Midtøsten. Regionen synes dømt til evig krig. Et dusin utenlandske land fra USA til Russland, Iran til Tyrkia, er enige om å knuse IS militært, men det er også det eneste de er enige om.

0 kr 0