Bak fronten kjemper tegnerne

To reportasjebøker fra Syria, Tyrkia og Irak viser spennvidden i tegneseriejournalistikken. Kurdernes kamp skildres med italiensk engasjement og humor, mens Irak-krigens senvirkninger er dokumentert med bunnsolid amerikansk realisme.

Engasjementet for kurdersaken førte Zerocalcare til grensetraktene ved Kobane i Syria. Boka har befestet 33-åringens posisjon som den mest populære tegneserieskaperen i Italia. Illustrasjon fra Kobane Calling.

This is bad. En like sint som skrekkslagen Sarah Glidden fyller skjermbildet i egen karikert strek. Den amerikanske tegneserieskaperen snakker i bobler og halvfigur, med ansiktet vendt rett mot oss. Hun tar til motmæle mot president Donald Trumps innreiseforbud og stansen i bosetting av flyktninger, som hun mener er både umenneskelig og svekker landets sikkerhet.

Fra Kobane Calling. Det er, sammen med Rolling Blackouts, to av 2000-tallets mest vellykkede reportasjetegneserier. Stilistisk er de motpoler: Den ene karikert, kontrastrik og med intensiverende sidelayout. Den andre realistisk tegnet, med udramatisk bildekomposisjon og dempede akvarellfarger. Illustrasjon: Zerocalcare.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0