Når vi krymper oss for verdensproblemene

I en satirisk film full av underfundige referanser, krympes menneskeheten for å minske miljøavtrykket. De små menneskene i Downsizing speiler kvalene ved å forlate gigantismens idealer.

februar 2018

Downsizing innbyr til ironiske kommentarer. Den har store ambisjoner, sier noen kritikere, men ender likevel opp som en liten film. Andre sier den er en liten fortelling, som ender opp som en storartet film. Det ironiske er kanskje heller at filmen kamuflerer sitt eget budskap så godt at det knapt er synlig, til tross for at historien hele veien føles overtydelig. Filmens uklare mening skyldes ikke den vimsete og haltende historiefortellingen, men snarere «det lille menneskets» mangetydige symbolikk.

Filmens premiss har et uimotståelig komisk potensial: For å bøte på ressursmangel og overbefolkning har noen norske forskere bestemt seg for å krympe mennesket til fingerstørrelse. Fra vi møter de første små menneskene, som frivillig har gjennomgått den irreversible prosessen, er humoren det bærende elementet i filmen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal