/

Når vi krymper oss for verdensproblemene

I en satirisk film full av underfundige referanser, krympes menneskeheten for å minske miljøavtrykket. De små menneskene i Downsizing speiler kvalene ved å forlate gigantismens idealer.

Downsizing innbyr til ironiske kommentarer. Den har store ambisjoner, sier noen kritikere, men ender likevel opp som en liten film. Andre sier den er en liten fortelling, som ender opp som en storartet film. Det ironiske er kanskje heller at filmen kamuflerer sitt eget budskap så godt at det knapt er synlig, til tross for at historien hele veien føles overtydelig. Filmens uklare mening skyldes ikke den vimsete og haltende historiefortellingen, men snarere «det lille menneskets» mangetydige symbolikk.

Filmens premiss har et uimotståelig komisk potensial: For å bøte på ressursmangel og overbefolkning har noen norske forskere bestemt seg for å krympe mennesket til fingerstørrelse. Fra vi møter de første små menneskene, som frivillig har gjennomgått den irreversible prosessen, er humoren det bærende elementet i filmen. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Etnologen med filmkameraet

Neste sak

Måtehold og presisjon

Mer Essay

Verdens ende eller framtidens begynnelse

Om verden ikke går under for alvor, tiltar bekymringen for at sivilisasjonen vil kollapse. Først når vi forstår hva som ligger i tanken om verdens ende, kan vi lære å tenke på vår tid som en begynnelse.

Uansvarlig optimisme

Kampanjene for å vekke folk og politikere med fakta, følelser og mørke framtidsscenarier har skapt en motkraft. Den nye anti-alarmismen benekter ikke klimaendringene. I stedet tilbyr den et vell av optimistiske argumenter for at vi er på rett kurs, og at det er klimatiltakene som er farlige.

Vippepunktet som vendepunkt

Verdenssamfunnet må endres radikalt innen ti år for å unngå at klimaet løper løpsk med uforutsette vippepunkter. Hvor raskt er det tenkelig at alt kan forandres? Et panel av klimaforskere håper på samfunnsendringer som sprer seg epidemisk, mens radikale økonomer setter sin lit til en krise som kan bli til et vendepunkt.

Forvandlingen ved Notre-Dame

15. april brant spiret og taket til katedralen Notre-Dame i Paris. For de som bor i strøket er det lenge siden katedralen forvandlet hverdagen deres.

Det var ikke vi som tapte

Når de franske sosialistene forsøker å forklare hvorfor velgerne har vendt dem ryggen, er det lite selvkritikk å spore.

0 kr 0