/

Den nye atomalderen

USA relanserer atomkappløpet.

Under tre måneder etter at Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) fikk Nobels fredspris for sitt arbeid for å avskaffe atomvåpen, offentliggjorde Pentagon USAs nye atomvåpenstrategi der de ikke bare går inn for å modernisere landets atomvåpen, men også å utvide arsenalet med nye våpentyper. Dermed bidrar USA til å blåse liv i et nytt atomkappløp.

Mens Obama startet sin presidentgjerning med å love atomnedrustning, og endte med å kutte USAs arsenal med 24 prosent, er Trump tilsynelatende mer opptatt av å undersøke spørsmålet han skal ha stilt en utenrikspolitisk rådgiver før han ble valgt: «Hvorfor har vi atomvåpen, hvis vi ikke kan bruke dem?» Dermed snur han en langvarig amerikansk trend, hvor alle presidenter siden Richard Nixon har gjort mer eller mindre solide innhugg i USAs atomvåpenarsenal og dempet disse våpnenes rolle i forsvarsstrategien. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Den borgerlige dissidenten

Neste sak

Hverdagen midt i krigen

Mer Leder

Fransk fiskekrok

I 2017 ble Emmanuel Macron framstilt som det liberale sentrums redning. Fire år senere er det ikke mye liberalitet igjen i presidentgjerningen hans.

«Ti stille!»

Når man har først har funnet et forhatt mål som ingen ønsker å bli forbundet med, er det lett å utvide rommet for bannlysning og forbud.

Vaklende topp

Når pengene ikke lenger sildrer riktig vei, må kasinoet tydeligvis stenges.

Hvem blir den neste fienden?

Siden Washington ønsker å innta lederrollen i kampen for «demokratiet», bør satellittstatene være klar over at USA ikke er enig med seg selv om hvem som er hovedfienden.

0 kr 0