/

Solskinnspolitikken del 2

Etter mye fram og tilbake tyder alt på at toppmøtet mellom de koreanske lederne og Trump vil finne sted 12. juni. Utsiktene for atomavvæpning er lysere enn noen sinne, mye takket være en iherdig innsats fra sørkoreanske Moon Jae-in.

En nordkoreansk og en sørkoreansk soldat poserer på hver sin side av grensen i Panmunjom noen dager før Kim Jong-un og Moon Jae-in holdt sitt toppmøte her 27. april. Foto: Ed JONES, AFP / NTB SCANPIX.

Diktatoren en hel verden ser som grusom, åndssvak og ond, var plutselig smilende, vennlig og åpen. På noen dager gikk lederen for Den demokratiske folkerepublikken Korea fra å være the little rocket man, som Donald Trump kalte ham, til å bli en ansvarlig statsleder, på høyde med sitt sørkoreanske motsvar. Med andre ord har Kim Jong-uns sjarmoffensiv 27. april, da han lo og spøkte med Moon Jae-in mens de krysset demarkasjonslinjen hånd i hånd, vært vellykket. Deler av den sørkoreanske eliten er ikke langt unna å rammes av Kim-mania, og ser ikke lenger på den nordkoreanske lederen som en paria – noe som er en fordel for å innlede forhandlinger.

Siden vinter-OL i Pyeongchang i februar har den diplomatiske ballen rullet. Etter den vellykkede seansen med Moon og Kim i grenselandsbyen Panmunjeom 27. april, vil et historisk toppmøte finne sted mellom de koreanske lederne og Trump i Singapore 12. juni, etter at Trump brått avlyste det 24. mai for så å snu en uke senere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0