/

Bortenfor Bollywood

Mytologiske fortellinger og superhelter har lenge hersket i indiske tegneserier. Nå bytter en ny generasjon tegnere ut virkelighetsflukt med realisme og samfunnskritikk i serier om byutvikling, kastesystem og tvangsekteskap.

Utenfor Asia har asiatiske tegneserier ofte vært mer eller mindre ensbetydende med japansk manga, men også India har en populær tegneserietradisjon. De indiske seriene har vært et domene for mytologiske fortellinger og superhelter. På mange måter er det ikke unaturlig i lys av de amerikanske superheltfigurenes likhetstrekk med hinduismens menasjeri av mektige guddommer. Nå ser vi derimot en markant realistisk tendens. De nye seriene er dokumentarer, selvbiografier og fiksjonsfortellinger som relaterer seg direkte til virkeligheten, gjerne med en samfunnskritisk behandling av tema som byutvikling, industrialisering, kastesystem, tvangsekteskap og kjønnsroller.

Et uttrykk for virkelighetsorienteringen er den omfangsrike antologien Longform, som utkom i mai. Redaktørene skriver i forordet at den maltesisk-amerikanske tegneseriejournalisten Joe Sacco er forbildet. Boktittelen er en anerkjennelse av Saccos kritikk mot avis- og magasinredaktørers manglende interesse for seriejournalistikk i langform. Antologien favner også mer enn reportasjer, med selvbiografier, fiktive fabuleringer og karikert hverdagshumor. Mange av serieskaperne er i 20- og 30-årene, i likhet med serienes primære lesergruppe. Knapt noen av dem er serieskapere på fulltid, men de arbeider med andre visuelle uttrykk som animasjon, og det er høyt nivå på tegnehåndverket. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Femstjernersbevegelsen demonstrasjon
Forrige sak

Investorene stemmer ikke

Neste sak

Fotballproletarene

Andre saker om India

Full kontroll

Etter valget har BJP absolutt flertall i det indiske parlamentet. Indias 17. parlamentsvalg viste nok en

Modis grep om makten

Da Narendra Modi ble statsminister i 2014 øynet mange håp om fredsforhandlinger med Pakistan. I valgkampen

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.