Bortenfor Bollywood

Mytologiske fortellinger og superhelter har lenge hersket i indiske tegneserier. Nå bytter en ny generasjon tegnere ut virkelighetsflukt med realisme og samfunnskritikk i serier om byutvikling, kastesystem og tvangsekteskap.

juli 2018

Antologien Longform er et omfangsrikt uttrykk for virkelighetsorienteringen i indiske tegneserier. Nikhil Chaudharys «Saline Intrusions» handler om byutvikling og økologi.

Utenfor Asia har asiatiske tegneserier ofte vært mer eller mindre ensbetydende med japansk manga, men også India har en populær tegneserietradisjon. De indiske seriene har vært et domene for mytologiske fortellinger og superhelter. På mange måter er det ikke unaturlig i lys av de amerikanske superheltfigurenes likhetstrekk med hinduismens menasjeri av mektige guddommer. Nå ser vi derimot en markant realistisk tendens. De nye seriene er dokumentarer, selvbiografier og fiksjonsfortellinger som relaterer seg direkte til virkeligheten, gjerne med en samfunnskritisk behandling av tema som byutvikling, industrialisering, kastesystem, tvangsekteskap og kjønnsroller.

Et uttrykk for virkelighetsorienteringen er den omfangsrike antologien Longform, som utkom i mai. Redaktørene skriver i forordet at den maltesisk-amerikanske tegneseriejournalisten Joe Sacco er forbildet. Boktittelen er en anerkjennelse av Saccos kritikk mot avis- og magasinredaktørers manglende interesse for seriejournalistikk i langform. Antologien favner også mer enn reportasjer, med selvbiografier, fiktive fabuleringer og karikert hverdagshumor. Mange av serieskaperne er i 20- og 30-årene, i likhet med serienes primære lesergruppe. Knapt noen av dem er serieskapere på fulltid, men de arbeider med andre visuelle uttrykk som animasjon, og det er høyt nivå på tegnehåndverket. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal