//

På krigsstien

I valgkampen gikk Donald Trump imot regimeendringspolitikken, det vil si amerikanske angrepskriger. Men enhver fred som avhenger av Trump og hans evne til å tøyle sine glefsende rådgivere, er en ytterst skjør fred.

Kan en stat først fordømme, uten noen faktisk grunn, en internasjonal nedrustningsavtale den brukte flere år på å forhandle fram, for så å true en annen avtalepart militært? Kan den befale alle andre land til å stille seg bak sine lunefulle og krigerske standpunkt, med trusler om brutale sanksjoner hvis de ikke gjør det? Svaret er ja, hvis landet er USA.

Det gjør det meningsløst å argumentere mot grunnene Det hvite hus oppgir for sin opptrapping mot Iran. Det kan virke som at USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og utenriksminister Mike Pompeo har sagt til de amerikanske diplomatene og etterretningstjenestene: «Finn et påskudd, så tar vi oss av krigen.» (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Slik erobret Salvini Italia

Neste sak

Hva skjedde med Bob Woodward?

Mer Iran

Iransk og amerikansk sverddans i Irak

I flere tiår har USA og Iran i praksis samarbeidet i Irak. Lite tyder på at eskaleringen de siste månedene vil endre på det, med mindre irakerne selv får bestemme og kaster ut begge.

Oppskrift på krig

Spenningen har steget dramatisk mellom USA og Iran etter at Trump trakk USA ut av atomavtalen, med amerikanske medier som velvillige krigshissere i et velkjent mønster.

Irans to hærer

USA synes fast bestemt på å starte en ny krig i Midtøsten, denne gang mot Iran. Vil den iranske hæren og ikke minst revolusjonsgarden klare å stå imot et amerikansk angrep?

Trumps iranske diktat

8. mai 2018 trakk Donald Trump USA fra atomavtalen med Iran. Som eiendomsmogul har Trump tjent seg rik på å reforhandle avtaler og true med søksmål. Men nå er det fred i Midtøsten som står på spill.

Russlands iranske balansekunst

12. mai skal Trump annonsere om USA vil videreføre atomavtalen med Iran. Hvis USA trekker seg, kan Irans allianse med Russland bli enda tettere, på tross av en turbulent historie.

0 kr 0