//

På krigsstien

I valgkampen gikk Donald Trump imot regimeendringspolitikken, det vil si amerikanske angrepskriger. Men enhver fred som avhenger av Trump og hans evne til å tøyle sine glefsende rådgivere, er en ytterst skjør fred.

Kan en stat først fordømme, uten noen faktisk grunn, en internasjonal nedrustningsavtale den brukte flere år på å forhandle fram, for så å true en annen avtalepart militært? Kan den befale alle andre land til å stille seg bak sine lunefulle og krigerske standpunkt, med trusler om brutale sanksjoner hvis de ikke gjør det? Svaret er ja, hvis landet er USA.

Det gjør det meningsløst å argumentere mot grunnene Det hvite hus oppgir for sin opptrapping mot Iran. Det kan virke som at USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og utenriksminister Mike Pompeo har sagt til de amerikanske diplomatene og etterretningstjenestene: «Finn et påskudd, så tar vi oss av krigen.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Slik erobret Salvini Italia

Neste sak

Hva skjedde med Bob Woodward?

Mer Iran

Oppskrift på krig

Spenningen har steget dramatisk mellom USA og Iran etter at Trump trakk USA ut av atomavtalen,

Irans to hærer

USA synes fast bestemt på å starte en ny krig i Midtøsten, denne gang mot Iran.

0 kr 0