Skyld på roboten

Siden begynnelsen av 2010-tallet har en stri strøm av rapporter spådd at minst en tredjedel av dagens jobber snart vil overtas av maskiner. Men en nærmere undersøkelse viser at automatiseringen så langt ikke har vært en suksess.

Automatisering har vært et tema i den offentlige debatten helt siden John Maynard Keynes i 1930 spådde en framtid hvor mekanisering ville presse fram «tretimers skift eller femten timers arbeidsuke» og gjøre at vi kunne «vie resten av vår energi til ikke-økonomiske formål». De senere årene har det dukket opp under den pretensiøse merkelappen «digitaliseringen av arbeidslivet».

Ny teknologi, påstås det, vil åpne stadig nye felt der maskiner kan erstatte mennesker: I fabrikkene vil lettere og smidigere roboter ta over stadig flere av arbeidsoppgavene, «tingenes internett» vil rasjonalisere produksjonsprosesser og kundekontakten, og kunstig intelligens vil erstatte menneskelig arbeidskraft i servicesektoren. Dermed loves en framtid med ny massearbeidsledighet eller, som allerede Keynes spådde, «teknologisk arbeidsledighet fordi vi oppdager måter å spare arbeidskraft på i et raskere tempo enn vi finner ny bruk for arbeid». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal