/

Skyld på roboten

Siden begynnelsen av 2010-tallet har en stri strøm av rapporter spådd at minst en tredjedel av dagens jobber snart vil overtas av maskiner. Men en nærmere undersøkelse viser at automatiseringen så langt ikke har vært en suksess.

Automatisering har vært et tema i den offentlige debatten helt siden John Maynard Keynes i 1930 spådde en framtid hvor mekanisering ville presse fram «tretimers skift eller femten timers arbeidsuke» og gjøre at vi kunne «vie resten av vår energi til ikke-økonomiske formål». De senere årene har det dukket opp under den pretensiøse merkelappen «digitaliseringen av arbeidslivet».

Ny teknologi, påstås det, vil åpne stadig nye felt der maskiner kan erstatte mennesker: I fabrikkene vil lettere og smidigere roboter ta over stadig flere av arbeidsoppgavene, «tingenes internett» vil rasjonalisere produksjonsprosesser og kundekontakten, og kunstig intelligens vil erstatte menneskelig arbeidskraft i servicesektoren. Dermed loves en framtid med ny massearbeidsledighet eller, som allerede Keynes spådde, «teknologisk arbeidsledighet fordi vi oppdager måter å spare arbeidskraft på i et raskere tempo enn vi finner ny bruk for arbeid». (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Islamister for boikott

Neste sak

Fatalt samrøre i Nord-Irland

Mer Arbeid

Hvorfor amerikansk fagbevegelse taper mot Amazon

Hollywood-kjendiser, journalister, ledende politikere og selv landets president støttet fagorganiseringen av Amazons lager i Bessemer i Alabama. Men ikke arbeiderne. Er press fra Amazon nok til å forklare nederlaget?

Verdenshandelens nye slaver

Flere hundre tusen sjøfolk er strandet på land eller til sjøs. For verdens regjeringer har handel vært viktigere enn sjøfolkenes helse. Nå frykter flere selskaper at handelsrutene skal kollapse.

«Vi holder deg i live»

31 prosent av amerikanske arbeidstakere har en såkalt ufaglært jobb. Jobbene er slitsomme, monotone og elendig betalt. Men i motsetning til mange jobber høyere oppe i yrkeshierarkiet gir de reelle bidrag til samfunnet.

En verden på autopilot

Teknologiene som skulle frigjøre og avlaste oss gjør oss gradvis til slaver, argumenterer Bernard Stiegler i sin siste bok. Hva betyr kritisk tenkning i en tid der styringen stadig oftere er overlatt til automatiske systemer som er i ferd med å løpe løpsk?

0 kr 0