Reaksjonær vekkelse

Evangelikale kristne har bidratt til å få både Jair Bolsonaro og Donald Trump valgt. Vekkelsesbevegelsen er blitt ubønnhørlig politisk.

Chris Dixon, Unsplash.

Fra Rio de Janeiro og Mexico by til Lagos og Seoul har protestantismen de siste fire tiårene gjennomgått en ultrakonservativ vekkelse som har fått innvirkning på sosiale spørsmål, økonomi og utenrikspolitikk i mange land. Den evangelikale grenen av protestantismen har vokst raskt og har nå 660 millioner tilhengere globalt.

På begynnelsen av 1900-tallet var 94 prosent av befolkningen i Sør-Amerika katolikker, og kun én prosent protestanter. I dag er 20 prosent protestanter, mens pavetilhengerne er redusert til 69 prosent. I 1970 sa 92 prosent av innbyggerne i Brasil at de var katolikker, mens bare 64 prosent sa det samme i 2010. Mange hadde gått over til en av landets mange evangelikale kirker, og spesielt pinsebevegelsen, som har opplevd en enorm vekst i landet. 70 prosent av de evangelikale kristne i Brasil, det vil si elleve millioner velgere, stemte på Jair Bolosonaro i presidentvalget i 2018 og gjorde at han seiret over Fernando Haddad fra Arbeiderpartiet (PT). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal